2015-04-02


Gla pösk ungar! Gå nu inte och glöm varför vi firar pösk, det har ingenting att göra med häxor eller neonfärgade fjädrar, genetiskt defekta harar som lägger ägg trots att de är däggdjur eller pöskgodis, nej, nej, nej, vi firar det till minne av att en kille som gick under namnet Messias, eller Jesus från Nasareth som han egentligen hette, blev förråd av en av sina polare, Judas Iskariot, som sålde honom till templets överstepräster för 30 silverpenningar. Denne Jesus blev sedan, på långfredagen enligt legenden, svårt torterad genom misshandel och piskning innan han sedan fick släpa sitt eget kors till avrättningsplatsen Golgata där han blev uppspikad på nämnda kors och på vilket han sedan hängde tills döden inträffade.
Det är för övrigt ett missförstånd att man spikade fast offren genom att banka in spiken genom handflatan, detta skulle inte fungera i praktiken eftersom handflatorna är alldeles för tunna för att klara av att bära hela kroppens tyngd, det man i själva verket gjorde var att spika in spiken i mellanrummet mellan de två underarmsbenen Ulna och Radius så att man hängde med sina egna underarmsben som ögla. Det här kullkastar ju all form av stigmata, men berätta det inte för pilgrimerna eller påven, det kan orsaka en religionskris.

Sedermera, på annandag pösk, upptäckte en annan polare till Jesus, Maria från Magdala, att hans grav var öppen och att hans kropp var borta, han hade återuppstått.

Oj, satte ni pöskgodiset i halsen av min utförliga berättelse om tortyr? Sorry borry, det var inte min mening, hur som helst, Happy Easter äverybåddy!