2015-02-11

Inom kvantfysiken så finns det ett känt experiment som jag just nu inte minns namnet på, experimentet går ut på att man skjuter iväg 3 elektroner mot en "vägg" med två hål i. Det som händer när man tittar på elektronerna är att de uppför sig så som en boll skulle göra om man utförde samma experiment med en sådan. När man inte tittar på elektronerna förvandlas de oförklarligt till energivågor. Alltså: elektronerna förändras just för att ett mänskligt medvetande tittar på dem. Varför det är på detta vis finns det ingen förklaring till. En teori om det tangerar filosofin genom att säga att när vi tittar på elektronerna så förväntar vi oss att de ska bete sig på ett visst sätt, därför gör de också det. Detta innebär att världen så som vi uppfattar den mycket väl kan vara en illusion.

Vidare är det möjligt för en elektron att befinna sig på två platser samtidigt.

En annan intressant sak är kvantmekanisk sammanflätning och det betyder att två atomer har någon form av bindning mellan sig och den här bindningen gör att om man vrider den ena atomen medsols så vrider sig den andra av sig själv motsols, detta skulle inte vara så märkligt om inte atomerna var separerade från varandra av miljontals ljusår.

Det är sådant som kan göra en sinnessjuk om man tänker för mycket på det. Personligen finner jag det hisnande intressant.